ROTARIJANSKA GODINA 2009/2010

(Predsjednik Zvonimir Stipišić)

  1. na samom početku aktualne rotarijanske godine tj. 12.07.2009. na splitskim Prokurativama održana je završnica prošlogodišnje humanitarne akcije RC Split za Udrugu roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s posebnim potrebama “Anđeli” iz Splita. Humanitarnim koncertom na kojem su nastupili poznati splitski glazbenici –  Oliver Dragojević, Doris Dragović, Gibonni, Petar Grašo, Luky Danijela Martinović i Tedi Spalato te call centrom u kojem je sudjelovalo više od 100 renomiranih osoba iz hrvatskog javnog života, uz izravni TV i radio prijenos, akcija “Splitska dica za  Anđele” rezultirala je s ukupno preko 170 000 telefonskih poziva odnosno sveukupno prikupljenih preko 2 000 000 kn. Uspjeh akcije omogućio je i premašivanje prethodno utvrđenog plana tako da su prikupljena sredstva utrošena za opremanje i uređenje dvaju rehabilitacijskih prostora namijenjenih članovima Udruge “Anđeli” i to – Re/Ha vrtić u Šibenskoj 37 te Re/Ha centar u ulici D.Šimunovića 3 (koji je i svečano otvoren 11.11.2009. u nazočnosti predstavnika Grada Splita).
  2. Članovi RC Split, i ove su godine nastavili program “Stipendija Akademik Kruno Prijatelj – Prijatelji Prijatelju” u okviru kojeg su dodijeljene 4 godišnje stipendije studentima-doktorandima s područja SDŽ – Ivani Odža, Mireli Goreta, Augustinu Šimatu i Ivani Unković.
  3. Članovi RC Split, na temelju incijative prijatelja Perišića, su kao glavnu klupsku akciju u rotarijanskoj godini 2009/2010 definirali program uređenja i opremanja  Centra za rehabilitaciju “Samaritanac” iz Splita koja je promovirana na Božićnom Rotary balu održanom 11.12.2009. u hotelu “Le Meridien Lav”. Akcija pod nazivom “Budi dobar, budi Samaritanac” nastavlja se organizacijom izložbe fotografija prijatelja Biljka i izložbe djela renomiranih hrvatskih likovnih umjetnika u Galeriji “Emanuela Vidovića” (08.07.2010) te izdavanjem posebne grafičke mape s 14 vrhunskih djela hrvatskih umjetnika koja će biti uručena kao zahvala za donaciju u vrijednosti od 8000 kn. Uz navedenu mapu i katalog, u sklopu akcije izrađene su i posebne medalje s likom “Samaritanca” (prema djelu Joze Vrdoljaka) i natpisom “Budi dobar, budi Samaritanac – čini dobro, budi Rotarijanac”. Do sad je u okviru akcije na žiro račun Centra Samaritanac ukupno uplaćeno 140.350,00 kn, od kojih je izvršen popravak 2 lifta te kotlovnice.
  4. članovi RC Split su se odazvali pozivu na sudjelovanje u humanitarnim akcijama ostalih klubova te su bili nazočni svečanostima u okviru akcija koje je RC Split Plus u srpnju i prosincu organizirao u suradnji sa Zakladom “Kap za slap” – “Dodir dobrote” (29.10.2009.) kao i u projektima drugih klubova (“Korak u život” – RC Zagreb Kaptol – 19.12.2009.)
  5. posredstvom RC Split, te u suradnji s RC Corato (Italija)  organizirana je donacija opreme (prozori) u vrijednosti 3200 EUR za crkvu Sv.Nikole u župi Čišla-Ostrvica kraj Omiša
  6. zajedničkom akcijom RC Split i RC Osimo uspostavljena je suradnja između Udruge “Anđeli” i Gradske knjižnice Split te HNK Split sa Zakladom “Montessori” i Udrugom “Filo d’oro” (posjeta delegacije iz Splita Osimu – 02.10.2009; posjeta prijatelja iz Osima 28-29.11.2009.)
  7. članovi RC Split uspostavili su prijateljsku suradnju s članovima RC Linz (Austrija) te RC Mainz i  Berlin (Njemačka)
  8. RC Split je i u ovoj godini izrazio potporu aktivnostima Rotaract kluba Split te je sufinancirao nazočnost članova RTC Split na susretima i konferencijama Rotaract klubova u Hrvatskoj i inozemstvu (Osijek, Rijeka, Linz) te sudjelovanje dvaju članova u Rotaract kampu za mlade u Egiptu (srpanj 2009)
  9. Crveni križ Hrvatske dodijelio je RC Split zahvalnicu za sudjelovanje u akciji potpore stradalnicima potresa na Haitiju (donacija 3400 kn na inicijativu prijatelja Sliškovića)